Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

ΣΤΟΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΠΟΝΤΟ Ο ΕΠΟΣ ΦΥΛΗΣ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

Ανατολικός Πόντος - Πεζοπορία και διάσχιση του Κατσκάρ.15 ΗΜΕΡO ΑΕΡΟΠΟΡΙΚO ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ-ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ

Συνδιοργάνωση: Ε.Π.Ο.Σ. Φυλής και Ε.Ο.Σ. Ηρακλείου Κρήτης
ΠΟΝΤΙΑΚΕΣ ΑΛΠΕΙΣ – ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΠΟΝΤΟΣ
Διάσχιση στην οροσειρά των Ποντιακών Άλπεων και ανάβαση μεγάλου υψομέτρου στην κορυφή Κάτσκαρ (3.937μ.) για όσους επιλέξουν τη δύσκολη διαδρομή. Ευκολότερες πεζοπορίες στα υψίπεδα του Κάτσκαρανάμεσα σε αλπικές λίμνες και λιβάδια για στις πεζοπόρους. Πεζοπορίες σε μονοπάτια στις λίμνες Ουζούνκιολ και Καράγκιολ, Ράφτινγκ στον ποταμό Φουρτούνα, Θερμά λουτρά στα χαμάμ του Άϊντερ. Επίσκεψη-προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά, στο κάστρoΖίλ Καλέ και στο σπήλαιο Καρατζά Μαγαρασί. Πεζοπορία ανάμεσα σε καταπράσινα χωράφια τσαγιού, εκεί που παράγεται το καλύτερο τσάϊ στις Τουρκίας, στις πηγές του ποταμού Καράσου και σε άλλα πολλά. Ένα ταξίδι στην καρδιά των Ποντιακών Άλπεων και στη γύρω ευρύτερη περιοχή, ανάμεσα  στις πάλαι ποτέ κοιτίδες όπου τα ίχνη του ποντιακού ελληνισμού έχουν αφήσει απομεινάρια αδιαμφισβήτητου πολιτισμού στις ακτές του Εύξεινου Πόντου και σε όλη τη γεωγραφική έκταση του Ανατολικού Πόντου. Δέκα τέσσερις μέρες στις ρίζες του ποντιακού ελληνισμού: Ερζερούμ (Θεοδοσιούπολις) – Κάρς – Ανί – Σαβσάτ – Αϊντέρ – Παναγία Σουμελά – Γκιουμουσανέ (Αργυρούπολη) – Τραπεζούντα – Σαμψούντα – Κερασούντα – Ορντού (Κοτύωρα) – Ρίζε (Ριζαίο) – Τιρέμπολου (Τρίπολη) κλπ.

12/08 – 26/08/2014
Αναλυτικό πρόγραμμα:

ΤΡΙΤΗ 12/8/14:Συνάντηση στο Αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος» στις 08:30 το πρωί και αναχώρηση με την πτήση των 10:05 για Κωνσταντινούπολη. Συνάντηση με τον ξεναγό,  επιβίβαση στην πτήση των 16:20 και άφιξη στο Ερζερούμ (αρχαία Θεοδοσιούπολη) στις 18:15. Μεταφορά στο Ερζερούμ, ταχτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση. (Αριθμοί πτήσεων: 12/08  ΑΘΗΝΑ - ΚΩΝ/ΠΟΛΗ με την πτήση TK1846 10:15 -11:40 και 12/08  ΚΩΝ/ΠΟΛΗ -ΕΡΖΟΥΡΟΥΜ με την πτήση ΤΚ2706 16:20-18:10)

ΤΕΤΑΡΤΗ 13/8/14: Πρωινή ξενάγηση στο Ερζερούμ, στο κάστρο, το τζαμί με δυο μιναρέδες, 3 κουμπετλέερ, Ουλού Τζαμί, Μεντρέεσε Γιακουτιέε, η κλειστή αγορά Τασχάν Ρουστέμ Πασά κτίριο του 16ου αι. κλπ. Αναχώρηση για απογευματινό περίπατο και  πεζοπορία στην οροσειρά Ντουμλού, από το Dumlubabaμέχρι τις πηγές του ποταμού Καράσου, παραπόταμου του Ευφράτη, και επιστροφή μέσω του χωριού Κιργκιοζέ. Ω.Π.:3-3.30.Επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

ΠΕΜΠΤΗ 14/8/14: Αναχώρηση οδικώς για Κάρς (200χλμ.3,5 ώρες), ξενάγηση στο Καρς. Επίσκεψη στον ναό των Αγίων Αποστόλων που λειτουργεί ως Τζαμί, στο Μουσείο του Κάρς, τη ρώσικη εκκλησία  Αλεξάνδρου Νέβσκι σημερινό Φετχιγιέ τζαμί κλπ.   Αναχώρηση για την παλιά αρμένικη πόλη Ανί (50χλμ.1 ώρα),είναι μια ερειπωμένη μεσαιωνική πόλη η οποία βρίσκεται σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας. Το Ανί αποκαλείται «η πόλη με στις 1001 εκκλησίες» και στο παρελθόν ήταν σταυροδρόμι εμπορικών δρόμων. Τα θρησκευτικά μνημεία, τα παλάτια και οι οχυρώσεις θεωρούνται από τις καλύτερες κατασκευές από τεχνική και αισθητική πλευρά στον κόσμο. Ξενάγηση στην  εκκλησία της Αγίας  Σωτηρίας, εκκλησία του Αγίου Γρηγορίου – Τιγράν Χονέντς, Σελτσουκικό Παλάτι, το Μενουτσέρ Τζαμί κλπ. Μεταφορά στο Σαβσάτ μέσω Αρνταχάν,(180χλμ.,3 ώρες). Δείπνο και διανυκτέρευση  σε κονάκι (ξενώνα).

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15/8/14: Αναχώρηση νωρίς το πρωί για Άρτβιν – Τσεβισλί. Επίσκεψη στην εκκλησία Τμπέτι, στο Βελίκοϊ  και στην εκκλησία Ονταλάρ (4-4.30 ώρες). Φτάνουμε στην λίμνη Καράγκιολ για την πεζοπορία στην πανέμορφη παραλίμνια περιοχή. Είναι μία μαγευτική λίμνη με πευκοδάση που φιλοξενεί αρκούδες, αγριογούρουνα, αλεπούδες και ελάφια, στους πρόποδες του βουνού Καράνταγκ, της οροσειράς Κάρτσαλ. Από το χωριό Μερντιβενλί έναρξη πεζοπορίας από παραλίμνια διαδρομή μέσα στο υγρό και καταπράσινο τοπίο (κυκλική πορεία) Ω.Π.:6. Δυνατότητα  μικρότερης πορείας για όσους το επιθυμούν. Συνεχίζουμε για την κωμόπολη Γιουσούφελι όπου δείπνο και διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο. (Μερντιβενλί – Γουσουφελί 120χλμ.).
`
ΣΑΒΒΑΤΟ 16/8/14:Διαχωρισμός των αποσκευών του βουνού από αυτές της πόλης οι οποίες θα μεταφερθούν στο Αϊντέρ. Μεταφορά όλων στο Γιαϊλαλάρ με minibus, στο τέλος του δρόμου, στο χωριό Μερερέτ από όπου η έναρξη της πεζοπορίας για τη διάσχιση της οροσειράς. Συνάντηση με τους οδηγούς βουνού και αφού φορτωθούν σε μουλάρια τα σακίδια με τον υπόλοιπο ατομικό εξοπλισμό (βάρους έως 10κιλά κατ’ άτομο), θα αρχίσει η πεζοπορία με σακίδιο ημέρας. Σε όλη τη διάρκεια της διάσχισης, οι αποσκευές θα μεταφέρονται με μουλάρια και οι πεζοπορίες θα γίνονται με σακίδιο ημέρας. Πεζοπορία μέχρι το οροπέδιο Ντιλμπέρ Ντουζού (2840μ.) Ω.Π.: 4-5. Το υπόλοιπο της ημέρας ξεκούραση και προσαρμογή στο υψόμετρο. Διανυκτέρευση και δείπνο στην κατασκήνωση.

ΚΥΡΙΑΚΗ 17/8/14α) Ομάδα κορυφής: Αναχώρηση νωρίς το πρωί (03:30) για κορυφή με σακίδιο ημέρας, κραμπόν, πιολέ, φακό κεφαλής κλπ. Μετά από πορεία περίπου 3 ωρών, στάση στη λίμνη Ντενίζ-γκιολού(3.435 μ.), με το φώς του ήλιου να λούζει τη λίμνη και λίγη ξεκούραση στις όχθες της. Από τη λίμνη Ντενίζ το μονοπάτι ανηφορίζει δεξιά σε διάσελο στα 3600μ. και συνεχίζει σταδιακά μέχρι τα 3781μ. Στα 3.650μ. υπάρχει το μοναδικό σημείο που θέλει λίγο περισσότερη προσοχή. Ακολουθεί συνεχής ανάβαση πρώτα στα αριστερά και μετά στα δεξιά από μονοπάτι μέχρι την κορυφή στα 3.937μ. Η θέα στις γύρω ατελείωτες κορυφές (Tatos, Altiparmak, Gungormez κλπ.), παγετώνες και λίμνες θα αποζημιώσει όλους, ενώ η απεριόριστη θέα απλώνεται μέχρι το Κάρς και το Ερζερούμ αντίστοιχα. Μετά την ξεκούραση και την απόλαυση της θέας στην κορυφή κατάβαση από τα ίδια πίσω στην κατασκήνωση. Συνολικές Ω.Π.: +-10-11, Υ.Δ.: 1097 β) Πεζοπορική ομάδα: Με σακίδιο ημέρας χαλαρή πορεία μέχρι τη λίμνη Ντενίζ-γκιολού (3.435 μ.) όπου ξεκούραση, απόλαυση στις θέας και επιστροφή στην κατασκήνωση Ω.Π.: 5-5.30, Υ.Δ.: 590. Ξεκούραση, δείπνο και διανυκτέρευση στην κατασκήνωση.

ΔΕΥΤΕΡΑ 18/8/14: Αφήνοντας πίσω το οροπέδιο Ντιλμπέρ-Ντουζού, πεζοπορία όλων και διάσχιση του περάσματος Ναλετλεμέ, ένα πέρασμα στα 3.450μ., διασχίζοντας αλπικά υψίπεδα με εξαιρετική θέα. Κατάβαση στις όχθες της εντυπωσιακής και πανέμορφης λίμνης  Καράντενοζ Γκιολού (2.840 μ.) όπου η δεύτερη κατασκήνωση Ω.Π.: 7, Β.Δ.: 1. Ξεκούραση, δείπνο και διανυκτέρευση στην κατασκήνωση.

ΤΡΙΤΗ 19/8/14: Με αφετηρία τη λίμνη Καράντενιζ Γκιολού, πεζοπορία ανάμεσα σε λιβάδια και αλπικές λίμνες τις Μπουγιούκ Γκιολ,Μεκερέλ Γκιολούκλπ. σε ένα τοπίο που ξεδιπλώνει μπροστά μας όλο το μεγαλείο της οροσειράς Ω.Π.:4-5. Προαιρετική επέκταση των ωρών πορείας ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Διανυκτέρευση και δείπνο στην ίδια κατασκήνωση.


ΤΕΤΑΡΤΗ 20/8/14: Τοπρωί αναχώρηση από την κατασκήνωση. Πεζοπορία και κατάβαση  περίπου 2 ωρών στο οροπέδιο Ασαγί  και κατάληξη στο  Ασαγί Τσαϊμακτσούρόπου θα περιμένουν τα μίνιμπας. Μεταφορά όλων στο Άϊντερ όπου χαλάρωση και ξεκούραση στα χαμάμ των ιαματικών λουτρών(προαιρετικά).Ξεκούραση και διανυκτέρευση σε πανδοχείο.  

ΠΕΜΠΤΗ 21/8/14:Αναχώρηση από το Άϊντερμε το πούλμαν και στάση στον ποταμό Φουρτούνα (Firtina) για ράφτιγκ (προαιρετικό). Επίσκεψη στην τοπική αγορά του Τσαμλίχεμσιν. Επίσκεψη στις απότομες και καταπράσινες περιοχές νότια του Ρίζε όπου καλλιεργείται το καλύτερης ποιότητας τσάϊ της Τουρκίας. Μικρός περίπατος στις φυτείες τσαγιού και επίσκεψη σε εργοστάσιο συσκευασίας τσαγιού. Κατάβαση στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας περνώντας πόλεις όπου ήκμασε το ελληνικό ποντιακό στοιχείο στα Σούρμενα (Surmene), Όφις (Of) κλπ. με μικρές στάσεις στις πόλεις Τσάγιελι και Ρίζε και στη συνέχεια επίσκεψη στο κάστρο Ζιλ Καλέ σκαρφαλωμένο στις απότομες πλαγιές του Εθνικού Πάρκου Κάτσκαρ σε μια πανέμορφη περιοχή. Διανυκτέρευση και δείπνο σε ξενοδοχείο κοντά στην λίμνη Ουζούνγκιολ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22/8/14:Νωρίς το πρωί αναχώρηση για την πεζοπορία στις λίμνες Ουζούνγκιολ (1.090μ.), ένα σύμπλεγμα από 10 περίπου λίμνες που συνθέτουν ένα υπέροχο φυσικό τοπίο Ω.Π.: 4-5. Στη συνέχεια επίσκεψη το κονάκι Σουρμένε Μεμίς Αγά και αναχώρηση για την Τραπεζούντα, χτισμένη από αρχαιοτάτων χρόνων πάνω σε ένα τραπεζοειδή βράχο, στις υπώρειες του ιερού όρους Μίθριου. Ιδρύθηκε το 756 π.Χ. από κατοίκους στις Σινώπης ως εμπορικός σταθμός των πλοίων που διέσχιζαν τον Εύξεινο Πόντο. Ξενάγηση στο μουσείο (τώρα τζαμί) της Αγίας Σοφίας και στη θερινή έπαυλη του τραπεζίτη Καπαγιαννίδη (πριν το ’22) στο λόφο Σοούκ Σου (Κρυονέρι), η οποία σήμερα ονομάζεται Ατατούρκ Κιοσκ. Επίσκεψη στο ναό στις Παναγίας Χρυσοκέφαλου, στον Ναό του Αγ. Ευγένιου (πολιούχου στις Τραπεζούντας) και κατόπιν απ΄ το λόφο Μπόζτεπε, στο Μίθριον Όρος όπου απόλαυση της πανοραμικής θέας της πόλης και της Μονής Θεοσκέπαστου. Στη συνέχεια περιήγηση στο ιστορικό σπίτι της Μέριμνας των Ποντίων Κυριών, την ιστορική τράπεζα Καπαγιαννίδη.  Δείπνο και διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο στην Τραπεζούντα.

ΣΑΒΒΑΤΟ 23/8/14: Αναχώρηση για την Μονή Παναγίας Σουμελά, μνημείο προστατευόμενο από την ΟΥΝΕΣΚΟ,  σύμβολο επί 16 αιώνες του ποντιακού ελληνισμού. Το μοναστήρι ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα στο όρος Μελά, απ΄ όπου πήρε και το όνομά του και είναι λαξευμένο σε βράχο ύψους 1.300 μ., στην καρδιά των Ποντιακών Άλπεων. Σύμφωνα με την παράδοση, το 386 οι Αθηναίοι μοναχοί Bαρνάβας και Σωφρόνιος οδηγήθηκαν στις απάτητες βουνοκορφές του Πόντου μετά από αποκάλυψη στις Παναγίας, με σκοπό να ιδρύσουν το μοναχικό τους κατάλυμα. Εκεί, σε σπήλαιο του όρους, σε υψόμετρο 1063 μέτρων, είχε μεταφερθεί από αγγέλους η ιερή εικόνα της Παναγίας της Aθηνιώτισσας, την οποία σύμφωνα με την παράδοση, εικονογράφησε ο Eυαγγελιστής Λουκάς. Ξενάγηση στο χώρο του μοναστηριού με τις περίφημες τοιχογραφίες και στα κελιά των μοναχών. Ακολούθως συνεχίζουμε στο περίφημο φαράγγι της Μάτσκα (Ματσούκας) για το σπήλαιο Καρατζά, ένα από τα εντυπωσιακότερα Σπήλαια της Τουρκίας γεμάτο από θαυμαστούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

ΚΥΡΙΑΚΗ 24/8/14: Αναχώρηση το πρωί γιατην αρχαία Αργυρούπολη σημερινό Γκιουμουσανέ, χτισμένη σε υψόμετρο 1153μ., στην περιοχή στις αρχαίας Χαλδίας, πατρίδας των Ακριτών που είναι διάσπαρτη με κάστρα που φανερώνουν την σπουδαιότητα στις περιοχής στο πέρασμα των αιώνων. (Τραπεζούντα – Γκιουμουσανέ 140 χλμ.). Τόπος αργύρου, με πλούσια μεταλλεία που είχε άλλοτε η πόλη και όλη η περιοχή. Την εποχή της  Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας οι Μεγάλοι Κομνηνοί έκοβαν αργυρά νομίσματα από τα μεταλλεία της. Θα δούμε την παλιά μητρόπολη, τις κατεστραμμένες εκκλησίες, σπίτια και λουτρά. Μετά αναχώρηση για τις ακτές του Πόντου και άφιξη στην Τιρέμπολου (Τρίπολη). Άφιξη, ξενάγηση και περίπατος στην Γκίρεσουν (Κερασούντα). (Γκιουμουσανέε- Γκίρεσουν 200χλμ.) Κτίστηκε το 630 π.Χ. από Μιλήσιους στις Σινώπης και οφείλει το όνομά στις στην άφθονη παραγωγή κερασιών, ενώ σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή η ονομασία προέρχεται από τη λέξη Κέρας-ους λόγω του σχήματός της. Ο πληθυσμός της πόλης πριν το 1922 ήταν κατά το μεγαλύτερο μέρος ελληνικός και η πόλη ανθούσε λόγω της θέσης της στη Μαύρη Θάλασσα και του εμπορίου που διεξαγόταν με τις άλλες χώρες. Περιήγηση της πόλης και επίσκεψη στην εκκλησία του Αγ.Νικολάου. Συνεχίζοντας κατά μήκος των ακτών του Ευξείνου Πόντου θα περάσουμε από το Ορντού (Κοτύωρα) και τη Φάτσα –άλλοτε πανέμορφη πόλη- με τα μεγαλοπρεπή αρχοντικά παρατεταγμένα στις πλαγιές του Μπόζτεπε. Σήμερα σώζονται πολύ λίγα, ανάμεσα στα οποία είναι η κατοικία του Πασάογλου (εθνογραφικό μουσείο της πόλης), ο παλιός Μητροπολιτικός ναός της Υπαπαντής (χρησιμοποιήθηκε σαν φυλακή), σήμερα χρησιμοποιείται κατά περίσταση σαν πολιτιστικό κέντρο και δίπλα στην εκκλησία βρίσκονται τα ερείπια της «Ψωμιάδειου Ελληνικής Σχολής». Τελικός προορισμός της σημερινής ημέρας, η Σάμσουν (Σαμψούντα)(Γκίρεσουν – Σάμσουύν 160χλμ.). Χρόνος ελεύθερος για ξεκούραση. Δείπνο και διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο.

ΔΕΥΤΕΡΑ 25/8/14: Ξενάγηση στην Σαμψούντα. Θα επισκεφτούμε την συνοικία της Αγίας Τριάδας όπου υπήρχαν τα 4 ελληνικά σχολεία, Τσινέκειο Γυμνάσιο, Αρρεναγωγείο, Μικτό νηπιαγωγείο και Παρθεναγωγείο, το Μητροπολιτικό Ναού της Αγίας Τριάδας, τα αρχοντικά σπίτια των Ποντίων και την πλατεία Ρολογιού. Χρόνος ελεύθερος. Δείπνο και διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο.

ΤΡΙΤΗ: 26/8/14: Αναχώρηση νωρίς με το πούλμαν για το αεροδρόμιο (Αριθμοί και ώρες πτήσεων: . 26/08 ΣΑΜΨΟΥΝΤΑ-ΚΩΝ/ΠΟΛΗ με την πτήση TK2807 08:00-09:35 και 26/08 ΚΩΝ/ΠΟΛΗ-ΑΘΗΝΑ με την πτήση TK1849 12:40-14:05 άφιξη στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος». (μετά την τροποποίηση των δρομολογίων της αεροπορικής εταιρείας και την επιστροφή μας στις 26/8/14, προκύπτει η επιπλέον χρέωση κατ' άτομο 29 ευρώ για το ξενοδοχείο με πρωινό και 5 ευρώ η μεταφορά στο αεροδρόμιο της Σαμψούντας). 

Συντονίστρια: Καλλιόπη Δηλαβεράκη, τηλ.: 6937411811

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:
·         Ελληνόφωνος ξεναγός για 15μέρες
·         Μεταφορές, περιηγήσεις ,ξεναγήσεις με πολυτελές κλιματιζόμενα πούλμαν
·         Πρωινό και δείπνο καθημερινά.
·         Πλήρης διατροφή στην διάσχιση του Κατσκάρ.
·         Μεταφορά αποσκευών από Yusufeliστο Ayder
-         Ο ορειβατικός εξοπλισμός όσων πραγματοποιήσουν την ανάβαση στην κορυφή Κατσκαρ (κραμπόν, πιολέ κλπ.). 
·         Οι σκηνές και τα υποστρώματα που απαιτούνται στις 4 διανυκτερεύσεις για τη διάσχιση του Κατσκάρ και η μεταφορές τον σακιδίων διάσχισης με μουλάρια.
·         Ασφάλιση προσωπικού ατυχήματος, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, απώλειας αποσκευών κ.α
Στις πτήσεις περιλαμβάνεται στην τιμή, μία αποσκευή βάρους 20 κιλών και μία χειραποσκευή βάρους έως 8 κιλά
·         2 διανυκτερεύσεις στoErzurumσε 4* κεντρικό ξενοδοχείο με ημιδιατροφή  (HOTELDILAVERhttp://www.hoteldilaver.com)
·         1 διανυκτέρευση στο Şavşat σε κονάκι με ημιδιατροφή (HOTELBEYKONAGIhttp://beykonagisavsat.com/)
·         1 διανυκτέρευση στο Yusufeliσε 3* ξενοδοχείο με ημιδιατροφή  (HOTELALMATURhttp://www.almatur.com.tr/ )
·         1 διανυκτέρευση στο Ayder σε νεόδμητο ξενοδοχείο με ημιδιατροφή Hotel Ayder·        
1 διανυκτέρευση στο Uzungöl με ημιδιατροφή  
Hotel Fetahoglou είναι http://www.fettahogluotel.com/·        
          2 διανυκτερεύσεις στην Τραπεζούντα σε 3* ξενοδοχείομε ημιδιατροφή  (HOTELAKSULARhttp://www.aksularotel.com/ )

·         1 διανυκτέρευση στην Σαμσούντασε 3* ξενοδοχείο με ημιδιατροφή ή παρόμοιο  (HOTELYAFEYA http://www.yafeyaotel.com/)
ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:
·         Αεροπορικά εισιτήρια και φόροι αεροδρομίων με TurkishAirlines(κόστος 350 ευρώ αν γίνει κράτηση με προκαταβολή μέχρι 31/3/14)
·         Είσοδος στα χαμάμ των θερμών λουτρών του Ayder
·         Rafting στον Firtina ποταμό
·         Η αμοιβή δύο οδηγών βουνού για τις πεζοπορίες στις λίμνες Καραγκιόλ και  Ουζουνγκιόλ (περίπου 160 τούρκικες λίρες Χ 2 φορές)
·         Είσοδοι σε μουσεία, αξιοθέατα, αρχαιολογικούς χώρους, ποτά και ότι αναφέρεται στο πρόγραμμα σαν προαιρετικό.


ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ:
  1. Απαραίτητα  Νέα  Διαβατήρια  ή  Ταυτότητα  με λατινικούς χαρακτήρες
  2. Ισοτιμία τουρκικής λίρας 1€=3,1TL(τον Φεβρουάριο του 2014)
  3. Για την ορειβατική ομάδα που θα πραγματοποιήσει την ανάβαση στην κορυφή του Κατσκάρ θα οριστεί απαραίτητη ενημερωτική συνάντηση στο Γραφείο του Συλλόγου όταν ολοκληρωθούν οι κρατήσεις στην οποία θα μπορούν να συμμετάσχουν και οι υπόλοιποι πεζοπόροι προαιρετικά. Στη συνάντηση θα γίνει ενημέρωση για τον ατομικό εξοπλισμό και για την ταχτική ανάβασης μεγάλου υψομέτρου την οποία ακολουθεί ο Σύλλογός μας και δεν υπάρχει κανένα αρνητικό πρόβλημα από το υψόμετρο.
  4. Για τη διάσχιση της οροσειράς του Κατσάρ χρειάζεται χειμερινός υπνόσακος έως -10 Co. Οι διανυκτερεύσεις θα γίνουν σε υψόμετρο 2.700μ. – περίπου ίδιο με αυτό του Οροπεδίου των Μουσών στον Όλυμπο. Υπάρχει δυνατότητα να διατεθούν υπνόσακοι για όσους δεν έχουν.
  5. Το ταξίδι οργανώθηκε από δύο τουριστικά Γραφεία: το ελληνικό «FAMOUSSOTIRIOUTRAVEL» στην Αθήνα, το τούρκικο EUROPEANTRTRAVELTOURSTURİZM SEYAHAT TİC LTD ŞTİ της Κωνσταντινούπολης και από Τούρκους πιστοποιημένους οδηγούς βουνού και εξειδικευμένη εταιρεία υπαίθριων δραστηριοτήτων όσον αφορά τη διάσχιση του Κατσκάρ.
  6. Η εξασφαλισμένη τιμή των αεροπορικών εισιτηρίων  (αξίας 350 ευρώ) των τεσσάρων πτήσεων της TourkishAirlines, ισχύει με έγκαιρη κράτηση μέχρι το τέλος Μαρτίου 2014. Οι κρατήσεις θα συνεχίζονται μέχρι ένα μήνα πριν το ταξίδι αλλά η  τιμή των αεροπορικών εισιτηρίων ενδέχεται να αλλάξει λόγω του ότι το ταξίδι πραγματοποιείται σε περίοδο αυξημένης τουριστικής κίνησης (Αύγουστος). Οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων αυξάνονται ανάλογα με τους κανόνες ζήτησης και προσφοράς. Ο έγκαιρος προγραμματισμός και  κράτηση, σας συμφέρουν!!
  7. Δρομολόγια για το πούλμαν :
1ΗΜΕΡΑERZURUM-TRANSFER TO AIRPORT
2Η ΜΕΡΑ: ERZURUM- ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΠΟΛΗΣ - DUMLUBABA-KARASUNEHRI-ERZURUM
3ΗΜΕΡΑ: ERZURUM-KARS-ANIRUINS-ARDAHAN-SAVSAT
4ΗΜΕΡΑ: SAVSAT-ARTVIN-CEVIZLI-TBETI-VELIKOY-KARAGOL-YUSUFELI
5ΗΜΕΡΑ: YUSUFELI-YALALAR μεminibus *
&
10ΗΜΕΡΑ:AYDER-FIRTINA NEHRI-CAMLIHEMSIN-ARDESEN-ZIL KALE-UZUNGOL
11ΗΜΕΡΑ:UZUNGOL-TRABZON
12ΗΜΕΡΑ:TRABZON-BUYUK SUMELA-KARACA MAGARACI-TRABZON
13ΗΜΕΡΑ:TRABZON- GUMUSHANE-TIREBOLU-GIRESUN-ORDU-SAMSUN
14ΗΜΕΡΑ: SAMSUN
15H ΜΕΡΑ: TRANSFER TO AIRPORT 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου