Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

ΣΤΗΝ ΧΙΟ Ο ΕΠΟΣ ΦΥΛΗΣ


29/8-4/9 ή 29/8-7/9  Χίος, Πελινναίο, πεζοπορίες στα Μαστιχοχώρια, κολύμπι
 (Δύο δυνατότητες παραμονής: 6 ή 9 ημέρες)

*Οι εύκολες πορείες και οι περισσότερες από τις κοινές πορείες προτείνονται για αρχαρίους

Πεζοπορίες στο δίκτυο μονοπατιών παλιών και διασωζόμενων πετρόχτιστων δρόμων παραδοσιακής κληρονομιάς και μονοπατιών που συνδέουν την ιστορία του χθες με την πραγματικότητα του σήμερα στο νησί της μαστίχας, του μανταρινιού και των φρυκτωριών.
Συμβολική συμμετοχή του συλλόγου μας σε τετράωρο εθελοντικό καθαρισμό μονοπατιού σε συνεργασία με την Εθελοντική Ομάδα διάνοιξης Μονοπατιών Χίου. Ο Ε.Π.Ο.Σ.Φυλής θα πεζοπορήσει πρώτος και θα εγκαινιάσει διαδρομές που εθελοντές στο νησί πασχίζουν τα τελευταία χρόνια να διατηρήσουν ανοιχτές, ανάμεσα στις υπέροχες φυσικές ομορφιές του νησιού, δίνοντας την δυνατότητα επιλογής διαδρομών στους πεζοπόρους. Ανάβαση στο Πελινναίο, πεζοπορίες στα μαστιχοχώρια, στις άγνωστες πλαγιές της Αμανής, στον Ανάβατο και αλλού καθώς.

Παρασκευή: Συνάντηση όλων μία ώρα πριν την αναχώρηση του πλοίου στο λιμάνι του Πειραιά 21:00  BLUE STAR PATMOS με άφιξη 04:00.

Σάββατο: άφιξη το πρωί στο λιμάνι της Χίου. Επιβίβαση στις 06:00 το πρωί στο πούλμαν. Σύντομη ξενάγηση στον Κάμπο Χίου με τα παλιά αρχοντικά, χτισμένα με την τοπική πέτρα. Στη συνέχεια επιβίβαση σε πούλμαν και μεταφορά στη Νέα Μονή, 640μ. Επίσκεψη στην  Μονή, προστατευόμενο Μνημείο της UNESCOκαι χτισμένης το 1047 με τα περίτεχνα ψηφιδωτά της. Έναρξη πεζοπορίας από τη Νέα Μονή, μέσω καλογερικού πετρόχτιστου μονοπατιού στη Μονή Αγίων Πατέρων, στο όρος Προβατάς  απ΄ όπου κατηφορίζοντας συνεχίζεται η πορεία σε καλοδιατηρημένο πετρόχτιστο δρόμο μέχρι το παραθαλάσσιο χωριό Λιθί (11 χλμ.) Ω.Π.: 4-5, Β.Δ.: 1  Κολύμπι , φαγητό, απόλαυση του μοναδικού ηλιοβασιλέματος  και μεταφορά με το πούλμαν στη  Βολισσό όπου όλες οι διανυκτερεύσεις  στο κατασκηνωτικό κέντρο «Μάναγρος» ή σε ξενώνες.
Κυριακή:Συνεργασία με την Εθελοντική Ομάδας Διάνοιξης Μονοπατιών Χίου  σε συμβολικό καθαρισμό μέχρι το μεσημέρι , του παλιού ιστορικού μονοπατιού: Βολισσός – Μονή Μουνδών (ή σε άλλο μονοπάτι της περιοχής Αμανής). Ξεκούραση και  επίσκεψη της Βολισσού, παλιά αιολική πόλη κατά τον Θουκιδίδη και πιθανολογούμενη γενέτειρα του Ομήρου. Επίσκεψη στο Κάστρο και στα γραφικά σοκάκια της αφού προηγηθεί κολύμπι σε μια από τις κοντινές και πεντακάθαρες παραλίες της περιοχής και στο Μοναστήρι της Αγίας Μαρκέλλας.
Δευτέρα:Αναχώρηση με το πούλμαν για το χωριό Φυτά 460μ. Δύσκολη πορεία: πεζοπορία από το μονοπάτι του Αγγέλου, ανάβαση στο Πελινναίο,  στην πρώτη κορυφή Έδελος ή Κουκλιά (1274μ.)  για τους ντόπιους. Από την κορυφογραμμή με εξαιρετική θέα στο Αιγαίο, τα Μικρασιατικά παράλια και σε όλη τη Χίο, συνεχίζεται τη πεζοπορία φτάνοντας στη δεύτερη και ψηλότερη κορυφή του Πελινναίου (1297μ.). Λέγεται ότι εδώ υπήρχε ναός του  Πελινναίου Δία. Στην μυθολογία συνδέεται με την μονομαχία της  Αρτέμιδας με τον ΩρίωναΚατάβαση από καλογραμμένο μονοπάτι στο χωριό Βίκι (360μ.) (12χλμ.) Ω.Π.: 5-6, Β.Δ.:2, Υ.Δ.: 837 Εύκολη πορεία: κοινή πορείας  με τη δύσκολη αλλά  με παράκαμψη των κορυφών και της κορυφογραμμής και από το μονοπάτι του Πέτικα, κατάληξη στο χωριό Βίκι (360μ.). (9,5χλμ.) Ω.Π.:4, Β.Δ.:1. Στη συνέχεια μεταφορά με το πούλμαν και αν το επιτρέψει ο άνεμος κολύμπι στη βόρεια παραλία του γραφικού Γιόσωνα. Κατόπιν μεταφορά οδικώς στα γραφικά Καρδάμυλα, χτισμένα κάτω από το λόφο και το θαυμάσιο Κάστρο της Γριάς.
Τρίτη:Πεζοπορία στην άγνωστη βόρεια Χίο: Μεταφορά οδικώς στο χωριό Εγρήγορος. Έναρξη πεζοπορίας προς Αγιάσματα – παραλία Ευτύχια – επιστροφή στον Εγρήγορο από άλλο μονοπάτι (κυκλική πορεία) (8 χλμ.) Ω.Π.: 4, Β.Δ.: 1. Συμμετοχή στο παραδοσιακό πανηγύρι του Άη Μάμα στο χωριό Αφροδίσια ή αν το επιτρέψει ο άνεμος, κολύμπι στην παραλία Ευτύχια και επίσκεψη στην πρότυπη οινοποιητική μονάδα του  «Αριούσιου» που προσπαθεί να ανα-βιώσει τον περίφημο «αριούσιο οίνο» της αρχαιότητας που ήταν περιζήτητος τότε. Εάν το επιτρέψει ο χρόνος  επίσκεψη στα παλιά πετρόχτιστα κτήρια των μεταλλείων Μποδοσάκη. Επιστροφή οδικώς,  από το βορειοδυτικό οδικό άξονα με στάση στο Άγιο Γάλας.
Τετάρτη:ΜΑΣΤΙΧΟΧΩΡΙΑ: Μεταφορά οδικώς στο Λιμένα Μεστών με ενδιάμεση επίσκεψη σε Βίγλα, γνωστή  και ως «φρυκτωρία», εντυπωσιακός διασωζόμενος αρχαίος τρόπος επικοινωνίας με φωτιές. Πεζοπορία από το Λιμένα προς το πετρόχτιστο Μυρσίνι (παλιό Μετόχι της Νέας Μονής) - στα Μεστά ένα καλοδιατηρημένο μεσαιωνικό καστροχώρι, της βυζαντινής περιόδου (12ος - 15ος αιώνας) με πετρόχτιστους στενούς δρόμους και σκεπαστές καμάρες ανακηρυγμένο διατηρητέο. Κατάληξη της πεζοπορίας στους Ολύμπους χαρακτηριστικό μεσαιωνικό μαστιχοχώρι (8,5 χλμ.) Ω.Π.: 4-5, Β.Δ.: 1. Περιηγήσεις και ξενάγηση στα μαστιχοχώρια με τη χαρακτηριστική καστροαρχιτεκτονική τους. Τα «σκεπαστά» (καμάρες) συνδέονται με τις στέγες των σπιτιών και χρησίμευαν για διαφυγή. Οι στοές, αδιέξοδες οι περισσότερες είχαν σκοπό να εγκλωβίζουν τον εισβολέα για να δεχτεί μετά την επίθεση των κατοίκων με καυτά νερά και πέτρες. Οι εξωτερικοί τοίχοι των σπιτιών, χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο, σχημάτιζαν την εικόνα κάστρου και το βράδυ οι πόρτες έκλειναν ερμητικά. Αξιόλογες και οι πλατείες αυτών των χωριών στις οποίες σώζονται οι πύργοι-παρατηρητήρια όπως αυτός των Ολύμπων. Μετακίνηση με το πούλμαν στο Πυργί με τις μοναδικές ασπρόμαυρες ξυστές διακοσμήσεις των σπιτιών. Στη συνέχεια, μεταφορά και περιήγηση στον αρχαίο ναό της Αθηνάς στον Εμπορειό (εάν το επιτρέπει ο χρόνος) και  κολύμπι στη μοναδική παραλία «Μαύρα Βόλια».
Πέμπτη:  Το πρωί  μεταφορά με το πούλμαν στο πετρόχτιστο χωριό Αυγώνυμο και στη συνέχεια στον Ανάβατο, χτισμένο σε απόκρημνο βράχο ύψους 450μ. πάνω από τη θάλασσα, χωριό που ερημώθηκε από τις σφαγές των κατοίκων το 1822 και σημερινό διατηρητέο μνημείο του νησιού.  Στη συνέχεια από τον Κάμπο του Ανάβατου και το εκκλησάκι του Αγίου Ισιδώρου  πεζοπορία που αρχίζει από δασικό δρόμο, ακολουθεί το παλιό μονοπάτι και μετά από 1.200μ. περίπου το μονοπάτι πέφτει στον παλιό πετρόχτιστο ανηφορικό δρόμο που φτάνει στην άσφαλτο για Χίο. Το μονοπάτι περνά από την Παναγιά Αρβανίτισσα, από  " του Δοξασμένου " και κατηφορικά καταλήγει στις Καρυές. Η θέα της διαδρομής είναι εντυπωσιακή. Ω.Π.: 4, Β.Δ.: 1 (10 χλμ.). Επιβίβαση στο πούλμαν και μεταφορά στην πόλη της Χίου νωρίς το απόγευμα και ελεύθερος χρόνος μέχρι τον απόπλου του βραδινού πλοίου για τον Πειραιά όσων επέλεξαν να αναχωρήσουν από το νησί.
Παρασκευή έως Κυριακή: ελεύθερο πρόγραμμα για όσους επιλέξουν να παρατείνουν τη διαμονή τους στο νησί μέχρι την Κυριακή.
Συνεργασία με την Εθελοντική Ομάδα Διάνοιξης Μονοπατιών της Χίου.
Έναρξη κρατήσεων: 6/7/2014
Συντονίστρια: Καλλιόπη Δηλαβεράκη, τηλ.: 6937411811

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου