Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

ΣΤΗΝ ΝΑΞΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ Ο Ε.Π.Ο.Σ. ΦΥΛΗΣ

4-13/7
Νάξος,
Καθαρισμός μονοπατιών, πεζοπορίες, πολιτιστικά δρώμενα, κολύμπι

Στην «άλλη» Νάξο, εκεί που ο χρόνος έχει σταματήσει στα αυθεντικά χωριά, στις αναβαθμίδες ή «χαλιά» των παλιών αμπελώνων, τα μιτάτα, τους νερόμυλους, τους λινούς, είναι αφιερωμένη η φετινή εθελοντική προσφορά του συλλόγου μας.

Με έδρα τ’ Απειράνθου, το παραδοσιακό χωριό, με το ιδιαίτερο χρώμα, ντοπιολαλιά και αρχιτεκτονική, οι εθελοντές του Ε.Π.Ο.Σ. Φυλής, καθαρίζοντας τμήματα μονοπατιών θα ξαναζωντανέψουν παλιές διαδρομές που αποτελούσαν το ενιαίο δίκτυο επικοινωνίας των κατοίκων αυτής της περιοχής στους αιώνες που πέρασαν, θα δώσουν τη δυνατότητα στο σημερινό πεζοπόρο να ανακαλύψει μοναδικά τοπία και περίτεχνες πετρόχτιστες κατασκευές του χθες. 

Οι παρεμβάσεις μας θα αποκαταστήσουν, μεταξύ των άλλων:
Τη σύνδεση της Κωμιακής από το σκιερό κι ολόδροσο φαράγκι των δεκατριών νερόμυλων με τον Άγιο Νικόλαο, τον Σκαδό και τον Κόρωνα

Τους δρόμους της σμύριδας μέσα από το εντυπωσιακό φαράγκι της Τζουμαγιάς με τα καλοδιατηρημένα πέτρινα γεφύρια, με αιωνόβια πλατάνια και το καλντερίμι που συνδέει το χωριό Κόρωνος με την παραλία της Λιώνας 
Τη «σκάλα» από το διάσελο του Φαναριού που συνδέει του Απειράνθου με τους Σίφωνες
Μετά την τετράωρη εθελοντική εργασία των έξι ημερών, το ημερήσιο πρόγραμμα θα πλαισιωθεί με μικρές πεζοπορικές διαδρομές που καταλήγουν για κολύμπι στις ανατολικές ακτές του νησιού σε πεντακάθαρους όρμους όπως  ο Απόλλωνας, ο Λιώνας, η Μουτσούνα, ο Αζαλάς, η Ψιλή Άμμος και άλλες.
Με το γνώριμο παρεϊστικο κλίμα, οι συντροφιές των εθελοντών θα επισκεφτούν το καστρομονάστηρο του Φωτοδότη, βενετσιάνικους πύργους, τον κούρο του Απόλλωνα θα ξεκουραστούν μια ολόκληρη μέρα στη Δονούσα  χωρίς να λείψουν και ενδιαφέροντα πολιτιστικά δρώμενα 
Παρασκευή 4/7/14: συνάντηση όλων στον Πειραια, μπροστά στο πλοίο στις 16:30. Αναχώρηση στις 17:30 για Νάξο.  Στο τέλος του προγράμματος, αναχώρηση από το λιμάνι της Νάξου την Κυριακή 13/7/14 ώρα 18:00 και άφιξη στον Πειραιά στις 23:15' το βράδυ. 
Έναρξη κρατήσεων: 16/5/14
Κόστος: μικρό συμβολικό ποσό για την  οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου μας.
Συντονιστές: Μέλη του Δ.Σ. 
 18-20/7
Κρήτη. Ψηλορείτης, Τίμιος Σταυρός (2456μ.). 74η Πανελλήνια Ορειβατική (οργάνωση: Ε.Ο.Σ. Ηρακλείου και Ε.Ο.Σ. Ρεθύμνου).
Συνάντηση Παρασκευή: Συνάντηση όλων στις 20:30 στον Πειραιά και επιβίβαση στο πλοίο της γραμμής για Ηράκλειο Κρήτης.  

Έναρξη κρατήσεων : 23/6/14 (αν η κράτηση γίνει έγκαιρα, μέχρι περίπου 30/6, το ακτοπλοϊκό εισιτήριο θα έχει έκπτωση) 

Το πρωί του Σαββάτου, άφιξη στο λιμάνι του Ηρακλείου. Περιήγηση στην πόλη του Ηρακλείου και προαιρετικές επισκέψεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο ή στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσσού. 

Στη συνέχεια αναχώρηση λεωφορείων από το Ηράκλειο για Νίδα με χαμηλό  αντίτιμο. Τα λεωφορεία θα αναχωρήσουν από το  Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου  το Σάββατο στις 14.00.  Την Κυριακή η επιστροφή προγραμματίζεται μετά το πέρας της Πανελλήνιας Ορειβατικής Συνάντησης στις 17.30 με στάση στα Ανώγεια, όπου οι συμμετέχοντες θα μπορούν να επισκεφτούν το παραδοσιακό χωριό, να γευματίσουν και στη συνέχεια να μεταφερθούν στο λιμάνι του Ηρακλείου για την αναχώρηση τους με το πλοίο της γραμμής. Η άφιξη στον Πειραιά θα γίνει τη Δευτέρα το πρωί στις 06:30. 

Συντονιστής των συμμετεχόντων με τον Ε.Π.Ο.Σ.Φυλής : Γιώργος Στεριώτης, τηλ.: 6977775599

Αναλυτικό Πρόγραμμα Διημέρου
Σάββατο 19 Ιουλίου 2014
14:00        Υποδοχή στο χώρο της γραμματείας στο Οροπέδιο της Νίδας και παραλαβή πληροφοριακού υλικού.
Δυνατότητα επίσκεψης στο Ιδαίον Άντρο,όπου ο Δίας ανατράφηκε από τους Κουρήτες και τη νύμφη Αμάλθεια ή στο μνημείο του Αντάρτη, φτιαγμένο από πέτρες κι αφιερωμένο στους αγώνες για την ελευθερία.
18.00       Έναρξη εκδηλώσεων – Χαιρετισμός – Ομιλίες – Συζήτηση
20.00       Φαγητό – Ορειβατικό Γλέντι
00.00       Ξεκούραση και σιωπητήριο

Κυριακή 20 Ιουλίου 2014
06:00     Εγερτήριο – πρωινό
07:00     Έναρξη πορείας για την κορυφή Τίμιος Σταυρός, 2.456 μ. (ώρες πορείας: 8)
08:00     Έναρξη πορείας για το Καμαραϊκό Σπήλαιο, 1700μ (ώρες πορείας: 6)
17:00     Λήξη της 74ης Π.Ο.Σ.

Για λόγους οικονομίας και προστασίας περιβάλλοντος είναι απαραίτητο οι συμμετέχοντες να έχουν μαζί τους τα προσωπικά τους σκεύη φαγητού (πιάτα, πιρούνι, μαχαίρι, ποτήρι) και το παγούρι τους.
Στο χώρο της κατασκήνωσης θα υπάρχει πόσιμο νερό.
Μην ξεχάσετε το αντηλιακό και το καπέλο σας!

Τα γραφεία του ΕΟΣ Ηρακλείου θα είναι ανοιχτά 7-8 και 12.30 - 13.30  το Σάββατο για τη φύλαξη των αποσκευών των συμμετεχόντων, αν θέλουν να περιηγηθούν στα Μουσεία ή τους αρχαιολογικούς χώρους, πριν την αναχώρησή τους για το οροπέδιο της Νίδας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου